Καρυές Αγίου Όρους

Οι Καρυές είναι η πρωτεύουσα του Αγίου Όρους από τον 10ο αιώνα και μετά. Σήμερα έχει πληθυσμό γύρω στα 260 άτομα και βρίσκεται σε υψόμετρο 233 μέτρα. Οι Καρυές όπως επιβεβαιώνεται από σιγίλιο του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ του Σοφού βρισκόταν κοντά στην διώρυγα του Ξέρξη. Η πάλαια ονομασία της ήταν «Μέση» γιατί βρίσκεται στη μέση της χερσονήσου.

Τα 19 από τα 20 μοναστήρια του Άγιου Όρους εκτός της Μόνης Κουτλουμουσίου που είναι σε απόσταση 5 λεπτών από τις Καρυές έχουν τους δικούς τους αντιπροσώπους και διαμένουν σε κτήρια που ονομάζονται κονάκια. Οι αντιπρόσωποι συνεδριάζουν όποτε κριθεί απαραίτητο για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν το Άγιο Όρος.

Σε απόσταση 5 λεπτών από τις Καρυές βρίσκεται η σκήτη του Άγιου Ανδρέα.

Το σημαντικότερο κτίσμα στις Καρυές είναι ο ναός του πρωτάτου, όπου τιμάται στην Κοιμήση της Θεοτόκου και είναι ο αρχαιότερος στο Άγιο Όρος.

Στις Καρυές υπάρχουν τα κτήρια του διοικητηρίου, του ταχυδρομείου, του ιατρείου, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του ΟΤΕ, επίσης λειτουργούν διάφορα μαγαζιά με εκκλησιαστικά ειδή, αρτοποιείων, φαρμακείο, εστιατόρια, ξενοδοχείο, τράπεζα, βιβλιοπωλείο πρακτορείο ταξί. Στις Καρυές τέλος λειτούργει εκκλησιαστικό λύκειο-γυμνασιο της Αθωνίαδως σχολή.