Γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους στην Ουρανούπολη

Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα. Υπάρχουν δύο λιμάνια επιβίβασης των προσκυνητών. Το ένα είναι η Ιερισσός απ’ όπου εκτελούνται δρομολόγια που εξυπηρετούν την ανατολική πλευρά της χερσονήσου και το άλλο η Ουρανούπολη για όσους μεταβαίνουν στη δυτική πλευρά.

Η συντρηπτική πλειοψηφία των προσκυνητών εξυπηρετείται από την Ουρανούπολη, επειδή σπάνια υπάρχει απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι της, πράγμα που δεν συμβαίνει με την Ιερισσό, η οποία είναι εκτεθειμένη στους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους που καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση δρομολογίων τον χειμώνα και όχι σπάνια ματαιώνουν δρομολόγια τις άλλες εποχές.

Η διαδικασία μετάβασης στο Άγιο Όρος είναι σχετικά απλή. Αφού αποφασίσουμε ποιά μέρα θέλουμε να ταξιδεύσουμε τηλεφωνούμε στο Γραφείο Προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη (2310252575) για την έκδοση του Διαμονητηρίου. Η επικοινωνία αυτή πρέπει να γίνει αρκτές μέρες νωρίτερα (ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες) επειδή ο αριθμός των προσκυνητών που επισκέπτονται το Άγιο Όρος καθημερινά είναι προκαθορισμένος σε 120. Αν ο παραπάνω αριθμός έχει συμπληρωθεί προτείνουμε εναλλακτική ημερομηνία, πριν ή μετά από την ημέρα που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι. Τα στοιχεία που θα μας ζητηθούν είναι: Ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, έτος γεννήσεως και αριθμός αστυνομικής ταυτότητας με την εκδούσα Αρχή.

Το Διαμονητήριο είναι έγγραφο το οποίο εκδίδει η Ιερά Επιστασία και μας εξασφαλίζει τετραήμερη παραμονή (τρεις διανυκτερεύσεις) στο Άγιο Όρος. Πάνω στο Διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του προσκυνητή, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία εισόδου και οι ημέρες παραμονής. Αν παραστεί ανάγκη για περισσότερες ημέρες παραμονής, την παράταση δίνει η Ιερά Επιστασία που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές.

Αφού ολοκληρώσουμε το πρώτο στάδιο, που είναι η εξασφάλιση της έκδοσης του Διαμονητηρίου, επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τα μοναστήρια τα οποία θέλουμε να επισκεφθούμε και αυτό γιατί υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας.

Την ημέρα της αναχώρησης, πρέπει, από τις 8.00΄ μέχρι τις 9.30΄ το πρωί, να παραλάβουμε από το Γραφείο Προσκυνητών στην Ουρανούπολη, το Διαμονητήριο με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και να βγάλουμε το εισιτήριο για το φέρι μπότ. Η επιβίβαση γίνεται από τις 9.30΄ ως τις 9.45΄, ώρα αναχώρησης για τη Δάφνη. Τη διαδρομή αυτή, διάρκειας περίπου δύο ωρών,  παραθέτουμε στη συνέχεια με φωτογραφίες, αναγράφοντας και την ώρα άφιξης στους αρσανάδες των διαφόρων μονών, που συναντάμε. Η αναγραφόμενη ώρα είναι ± 5 -10΄, επειδή αυτή εξαρτάται από το πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο.