Διαμονητήριο Αγίου Όρους

Οι επισκέπτες οφείλουν, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη τους να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του Άγιου Όρους, στη Θεσσαλονίκη για να κλείσουν θέση και να πάρουν έναν κωδικό αριθμό. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητος μιας και είναι περιορισμένος ο αριθμός των επισκεπτών (120) που επιτρέπονται ανά ημέρα. Το γραφείο του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη είναι ανοικτό από τις 8:30 ως τις 14:00, και το Σάββατο από τις 10:00 ως τις 12:00. Το τηλέφωνο για να προμηθευτείτε διαμονητήριο είναι το 2310 252578, και το FAX: 2310 222424.

Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες για το Άγιο Όρος πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν τα Διαμονητήρια τους. Αυτό γίνεται στην Ιερισσό και στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Άγιου Όρους (δεξιά από το λιμάνι). Ειδικά οι επισκέπτες που θέλουν να παραλάβουν το διαμονητήριο από το λιμάνι της Ιερισσού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό πρέπει να δηλωθεί όταν τηλεφωνήσουν στο γραφείο του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη, και τούτο διότι ο υπεύθυνος του γραφείου περνάει από την Ιερισσό ώστε να δώσει τα διαμονητήρια σε αυτούς που θα προσεγγίσουν το Άγιο Όρος από την ανατολική πλευρά του. Συνήθως έχει μαζί του μόνο τα διαμονητήρια που έχουν δηλωθεί για Ιερισσό. Εδώ πρέπει να βρίσκονται οι επισκέπτες τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρηση.

Απαραίτητα για το διαμονητήριο χρειάζεται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και 20 Ευρώ. Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης: 1. Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης. 2. Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων). 3. Διαβατήριο. Στοιχεία Διαμονητήριου.

Πάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής. Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερες μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Με το διαμονητήριο αυτό ο επισκέπτης έχει δικαίωμα να διαμείνει μία ημέρα σε κάθε μονή. Εάν επιθυμεί να διαμείνει περισσότερες της μίας ημέρας, θα πρέπει να προμηθευτεί ειδικό διαμονητήριο το οποίο εκδίδεται σε συνεννόηση με την εκάστοτε μονή.

Τηλέφωνο γραφείου Διαμονητήριων στην Ουρανούπολη: 23770-71422